Nejlepší mlýnky na kávu (2025) podle testu

Mlýnkem na kávu si připravíte přesně takovou hrubost kávových zrn, která je pro vaši oblíbenou přípravu kávy ideální. Existují elektrické a ruční mlýnky na kávu, které se dále odlišují mlecím mechanismem, kde převládají mlecí kameny na úkor tříštivých nožů. Zatímco elektrický mlýnek na kávu s kameny nabídne velmi variabilní nastavení hrubosti mletí kávy, snadnou obsluhu a vždy perfektně namletou kávu, ruční mlýnek je spojen hlavně s tradičním rituálem přípravy.

V tomto průzkumu vám přinášíme podrobný přehled nejlepších mlýnků na kávu na trhu, vybraných na základě kombinace klíčových faktorů. Při hodnocení jsme vycházeli nejen z vlastních zkušeností a testování, ale také z výsledků zahraničních testů a analýzy ověřených recenzí zákazníků. Mezi hlavní hodnocené faktory patřila rovnoměrnost mletí, snadnost používání, údržba a poměr ceny a kvality.

Nejlepší mlýnky na kávu

Zobrazit celou nabídku

Recenze a zkušenosti

DeLonghi KG 521

DeLonghi KG 521 recenze a test

Profesionální mlýnek na kávu s mlecími kameny DeLonghi KG 521 má celokovové tělo v černo stříbrném designu. Mlýnek je vybaven LCD displejem, který zobrazuje nastavení hrubosti mletí v 18 úrovních, počet šálků a aroma kávy, která může být jemná, normální, nebo silná. Kapacita zásobníku kávových zrn je 350 gramů a namletá káva může spadat přímo do nádobky o kapacitě 170 g anebo pomocí adaptéru rovnou do páky pro pákový kávovar. Součástí balení je také štěteček na čištění mlýnku.

+ Nastavení velikosti porce kávy, adaptér na páku, štěteček na čištění
Vyšší cena

Krups GVX242

Krups GVX242 recenze a test

Elektrický mlýnek na kávu Krups GVX242 je vyrobený z nerezové oceli a černého plastu. Ocelové kameny se dají snadno vyjmout a vyčistit a zásobník na zrnkovou kávu je 225 gramů. Potěší možnost nastavení až 17 stupňů hrubosti mletí, díky čemuž připravíte kávu pro jakýkoliv způsob přípravy. Z namletého množství můžete připravit od 2 do 12 šálků kávy s na základě ohlasů a zkušeností spotřebitelů není mlýnek hlučný, mele i na jemno a káva se při procesu mletí nepálí. Nevýhodou může být pouze mletí pro minimálně dva šálky kávy.

+ Cena/výkon, tichý, snadno vyjímatelné kameny
Horší manipulace se zásobníkem na mletou kávu

DeLonghi KG 89

DeLonghi KG 89 recenze a test

Elektrický mlýnek na kávu DeLonghi KG 89 namele čerstvou kávu pomocí dvou ocelových kamenů, káva se díky tomu příliš nezahřeje a nepřepálí. Množství namleté kávy lze nastavit podle počtu šálků, s kapacitou nádobky na 120 gramů zrnek ji připraví až pro 12. Nádobka na mletou kávu lze jednoduše vyjmout i díky protiskluzovým nožičkám mlýnku, samotný mlýnek je poté vyrobený z plastu s nerezovými částmi. Příkon elektrického mlýnku je 110 W a výhodou je možnost smotání napájecího kabelu do konstrukce přístroje. Samozřejmostí je možnost nastavení hrubosti mletí – u tohoto modelu je k dispozici 16 stupňů.

+ Cena/výkon, možnost smotání kabelu do těla mlýnku, malé rozměry
Kratší napájecí kabel

Sage BCG820

Sage BCG820 recenze a test

Elektrický kávomlýnek Sage BCG820 zaujme technologií inteligentního dávkování čímž přizpůsobuje dávku zrn aktuálnímu nastavení. Nerezový kónický mlýnek pomalými otáčkami snižuje teplotu mletých zrn, čímž přispívá k zachování jejich olejové složky. Nastavení hrubosti mletí je v tomto případě velmi bohaté, k dispozici je 60 úrovní nastavení od espressa po french press. Zásobník na kávová zrnka má kapacitu 450 g a mlýnek je vybavený jak dózou, tak dvěma nástavci na páku. Potěší podsvícený LCD display, barevně podsvícená tlačítka, prostor pro uložení přívodního kabelu, nebo tepelná pojistka proti přehřátí motoru.

+ Podsvícený LCD displej, tepelná pojistka proti přehřátí, velký zásobník, 2 nástavce na páku
Vyšší hmotnost a rozměry

Klarstein Triest TK3G

Klarstein Triest TK3G recenze a test

Elektrický mlýnek na kafe Klarstein Triest TK3G je vybavený kuželovitým mlecím tělesem poháněný motorem s výkonem 150 W. Hrubost mletí je nastavitelná v 15 stupních a zároveň je možné nastavit množství kávy v 6 úrovních. Zásobník kávových zrn s automatickým uzávěrem má kapacitu 300 gramů a účinně zachovává aroma. Tělo mlýnku je vyrobené z nerezové oceli s černými plastovými prvky, což dodává na eleganci zařízení. Kafemlýnek je tichý a čištění je snadné díky částečně rozložitelnému tělesu a dodanému čistícímu štětci. Výhodou je také 1,2 m dlouhý napájecí kabel, což nebývá standardem.

+ Jemné mletí, nízká hlučnost pod 70 dB, jednoduché ovládání i čištění
Nemá adaptér na filtrační páku

Bosch TSM6A013B

Bosch TSM6A013B recenze a test

Kompaktní mlýnek na kávu s tříštivými noži Bosch TSM6A013B má zásobník na zrnkovou kávu o kapacitě 75 g a nízkou hmotnost 0,6 kg. Tříštivý mlýnek je zhotovený z nerezu, ovládání je velmi snadné a potěší i nenáročná údržba. Jemnost mletí lze nastavit jen časovým intervalem mletí, čím déle necháte mlýnek mlít, tím jemnější kávy docílíte. Kávový mlýnek má příkon 180 W, je vybavený bezpečnostním tlačítkem vypnutí a v provozu může být pouze s nasazeným víkem. Na základě ohlasů a zkušeností spotřebitelů je poměr cena/výkon velmi dobrý.

+ Nízká cena, jednoduché ovládání, malé rozměry
Kratší síťový kabel

Sencor SCG 3050SS

Sencor SCG 3050SS recenze a test

Tříštivý mlýnek Sencor SCG 3050SS zvládne umlít nejen kávu, ale také ořechy, byliny, či jiné koření. Zásobník o objemu 50 g připraví pomocí nerezového tříštivého nože až 10 šálků kávy, což je na takto malý mlýnek výborná hodnota. Tvar mlýnku je kuželovitý, plášť má vyrobený z nerezové oceli a je vybavený protiskluzovými nožičkami. Ovládá se pomocí tlačítka a má bezpečnostní pojistku proti spuštění mlýnku bez uzávěru. Mlýnek na kávu je velmi kompaktní, váží pouhých 800 g a jeho příkon je 150 W. Podle hodnocení spotřebitelů je také tichý, i když tabulková hodnota hlučnosti dosahuje 82 dB.

+ Tichý, kompaktní mlýnek, nízká cena, vhodný i na mletí ořechů, bylinek, koření
Hůře se čistí

Tescoma HANDY

Tescoma HANDY recenze a test

Ruční mlýnek na kávu Tescoma HANDY má keramické kameny, které mají možnost nastavení libovolné hrubosti mletí. Díky tomu si vychutnáte jak perfektní espresso, tak i tureckou kávu. Kafemlýnek je vyrobený z odolného plastu a kovu a mletí je velmi plynulé bez nutnosti použití síly. Odnímatelná nádobka má kapacitu namleté kávy pro 1 až 4 šálky a celkové zpracování je na příkladné úrovni. Zásobník na zrnkovou kávu má praktické otočné víčko a také protiskluzovou úpravu, která je při mletí kávy velmi praktická. Tento mlýnek na kávu se také pyšní oceněním German Design Award, je tedy nejen skvěle funkční, ale rovněž i stylový do každé kuchyně.

+ Nastavitelná hrubost mletí, ukazatel porcí
Nedohledatelná kapacita násypky

Hario Skerton

Hario Skerton recenze a test

Ruční mlýnek na kávu s keramickými kameny Hario Skerton je vyroben ze silného skla a spodní část je pokrytá silikonem proti skluzu. Výhodou je možnost seřízení hrubosti mletí aretační maticí u vrchní části mlýnku, které funguje dobře. K nádobce na mletou kávu dodává výrobce víčko, díky kterému je možné namletou kávu uchovávat pro pozdější použití. Páčka na mletí kávy je dostatečně dlouhá, což usnadňuje mletí bez použití větší síly. Nádobka pro namletou kávu má objem 100 gramů a výrobce doporučuje tento mlýnek pro mletí kávy do moka konvičky, nebo pro přípravu espressa. Japonské mlýnky na kávu Hario jsou typické nejen dokonalým zpracováním, ale i lehce vyšší cenou.

+ Snadné nastavení a čištění, velmi kvalitní zpracování, dlouhá klička pro snazší mletí
Vyšší cena

Lodos Temp

Lodos Temp recenze a test

Tradiční mlýnek na kávu s kameny Lodos Temp je snadno přenosný a vyroben je z kvalitního plastu. Mlecí kameny jsou z oceli, lze u nich snadno nastavit hrubost mletí a mají prodlouženou záruku 10 let. Namletá káva je vhodná do moka konvičky, ale i na přípravu turecké kávy. Mlýnek nedokáže připravit tu nejjemnější kávu, a to hlavně kvůli kratší kličce. Kapacita nádobky na zrnkovou kávu je 55 g a násypka na mletou kávu pojme 25 gramů. Díky plastovému provedení, nízké hmotnosti i rozměrům je vhodný k cestování, nebo k příležitostnému mletí kávy.

+ Nízká cena, snadno přenosný, téměř nezničitelná konstrukce
Menší zásobník mleté kávy

Co zvážit před nákupem

Ruční nebo elektrický mlýnek na kávu?

Ruční mlýnek na kávu je kompaktní, přenosný a nepotřebuje připojení k elektrické energii. Je vhodný pro mletí malého množství zrnkové kávy. Elektrický mlýnek na kávu je vhodný pro přípravu velkého množství kávy a jeho používání je jednoduché. Pokud berete přípravu kávy jako rituál, pak je vhodný ruční mlýnek, případně pak retro mlýnek na kávu. Pakliže vyžadujete precizně namletá kávová zrna, preferujte elektrický mlýnek.

Čím se odlišuje profesionální mlýnek na kávu?

Profesionální mlýnek na kávu má několik možností nastavení jemnosti mletí a zároveň i dávkování podle počtu šálků. Jejich jasným specifikem je rovněž dávkování přímo do páky pro kávovar. Profesionální elektrické mlýnky jsou vybavené displejem a většinou mají velkou kapacitu. Bývají vyrobené z kvalitních materiálů, které mlýnky předurčují k dlouhé životnosti.

Je lepší mlýnek na kávu s keramickými kameny nebo kovovými?

Mlýnek na kávu s keramickými kameny lépe odvádí teplo a nehrozí tak spálení kávových zrn. Ocelové kameny se mohou během mletí zahřát a připravit tak kávu o některé její oleje, čímž se sníží její kvalita. Obecně však nepanuje na tomto tvrzení shoda. Ocelové kameny namelou kávová zrna rovnoměrněji, zatímco keramické kameny vydrží déle ostré. Samotná ostrost je však u ocelových kamenů vyšší, než u keramických.

Jak se liší elektrický mlýnek na kávu s mlecími kameny a tříštivý mlýnek?

Mlýnek s kameny umožňuje nastavení hrubosti mletí a zrna mele rovnoměrně. Kávu mele i velmi najemno, lépe odvádí teplo a káva se tak většinou nespálí, což nemusí platit u tříštivého mlýnku, který jemné kávy dosáhne pouze delší dobou mletí, kdy se již nože mohou velmi zahřát. Tříštivý mlýnek je do jisté míry univerzálnější, neboť pomele i ořechy, koření a bylinky. Pokud ovšem chcete kvalitně namletou kávu, řešením je rozhodně mlýnek s kameny.

Jaké jsou nejlepší značky kávomlýnků?

Nejlepšími elektrickými mlýnky na kávu jsou modely značek DeLonghi, Sage, Krups, nebo Klarstein. Dominující značkou u tříštivých mlýnků na kávu je pak značka Bosch a u ručních dominuje prvotřídní japonská značka Hario, značka Porlex a tradiční výrobce ručních mlýnků Lodos. Chybu neuděláte ani s mlýnky Tescoma a zajímavou dostupnou možností může být mlýnek na kávu Silvercrest, který zakoupíte v prodejnách Lidl.

Jaká je cena elektrických a ručních mlýnků na kávu?

Cena elektrických mlýnků na kávu je zpravidla vyšší než cena ručních. Ruční mlýnek se pohybuje cca od 250 Kč do 1 000 Kč. Elektrický mlýnek na kávu je k dostání cca od 300 Kč do 5000 Kč, avšak profesionální mlýnek může být až několikanásobně dražší. U ceny samozřejmě záleží na mlecím mechanismu, tříštivé elektrické mlýnky mohou být výrazně levnější než mlýnky s mlecími kameny.

Ruční vs elektrický mlýnek

Při výběru kvalitního mlýnku na kávu se musíte nejprve rozhodnout, jaký typ mlýnku preferujete, jestli ruční mlýnek na kávu nebo elektrický. Každý z nich má své výhody i nevýhody. Vždy je však dobré se zaměřit na mlecí mechanismus mlýnku, možnost nastavení hrubosti mletí a kapacitu nádobek na kávová zrna a namletou kávu.

Ruční mlýnek na kávu

Ruční mlýnek na kávu je lehký, přenosný a jedná se o tradiční způsob zpracování zrnkové kávy. Jak již vypovídá z názvu, ovládá se pomocí vlastních sil, nikoliv pomocí elektrické energie. Funguje na principu točení kličky, která je umístěna nahoře nebo z boku mlýnku a zrnka se pomocí mlecího mechanismu pomalu melou. Celý proces máte ve svých rukou a nehrozí tak přepálení kávy.

Ruční mlýnek na kávu je vhodný spíše pro menší množství kávy, při větším množství je proces mletí zdlouhavý a fyzicky náročnější. I u ručního mlýnku lze většinou nastavit hrubost mletí, nicméně zpravidla jen omezeně. Ruční kávomlýnek má nižší pořizovací cenu a mletí kávy tímto způsobem se často stává příjemným rituálem ve chvílích klidu a pohody.

Elektrický mlýnek na kávu

Elektrický mlýnek na kávu je vhodný pro časté mletí a velké množství připravované kávy. Jeho obsluha je nenáročná a velmi pohodlná. Stačí pouze nasypat zrnkovou kávu do objemné nádobky, nastavit hrubost mletí kávy, počet šálků a tlačítkem spustit. Během chvíle je káva perfektně namletá. Nevýhodou může být přepálení kávy z důvodu zahřívání při mletí, záleží však na mlecím mechanismu a kvalitě přístroje.

Elektrický mlýnek na kávu s tříštivými noži můžete využít i na mletí bylin, ořechů či koření, počítejte ale s tím, že jeho pořizovací cena je zpravidla vyšší než u ručního kafemlýnku. Při výběru elektrického mlýnku je dobré zaměřit se také na příkon, čím vyšší příkon mlýnek má, tím vyšší je i jeho výkon. Běžně by se měl pohybovat do 200 W.

Mlecí mechanismus

Jedním z nejdůležitějších parametrů při výběru kafemlýnku je jeho mlecí mechanismus. Na trhu jsou dva základní typy, které mají odlišný způsob mletí, a to mlýnky na kávu s mlecími kameny a mlýnky na kávu s tříštivými noži.

Mlýnek na kávu s mlecími kameny

Mlýnek s kameny nabízí velmi kvalitní technologii pro mletí kávy. Má výbornou možnost nastavení hrubosti mletí, které je pomalé, a díky tomu se ze zrn uvolňuje kávový olej. Zrna se během procesu rozmělní rovnoměrně a uchová se tak jejich chuť i aroma. Mlýnek na kávu s kameny je dražší než tříštivý mlýnek, neboť má složitější a promyšlenější konstrukční zpracování.

Existují dva typy kamenů, a to keramické nebo ocelové. Keramický mlýnek na kávu na rozdíl od modelů s ocelovými mlecími kameny lépe odvádí teplo, většinou však mají keramické kameny mlýnky ruční, zatímco ocelové mlecí kameny jsou typické pro mlýnky elektrické. Dále se rozlišuje také tvar mlecích kamenů.

Ploché mlecí kameny

Jedná se o dva vroubkované disky, které do sebe zapadají a při pohybu se zrnka kávy vytlačují z prostoru mezi disky s tím, že poslední zrnka kávy mezi disky zůstanou. Může se tedy stát, že při dalším mletí nejprve vypadne namletá káva z předchozího mletí. Jejich údržba je náročnější a opotřebení kamenů nastane cca po 350 kg namleté kávy.

Kónické mlecí kameny

Tento typ kamenů má tvar vroubkovaného kuželu a namletá káva postupně propadává – zbytky kávy mezi nimi tedy nezůstávají. Jejich opotřebení nastává až po cca 750 kg kávy a pořizovací cena mlýnku s kónickými kameny je vyšší.

Mlýnek na kávu s tříštivými noži

Mlýnek na kávu s tříštivými noži nejprve kávu rozseká na větší kousky a čím déle nože sekají, tím jemnější mletá káva bude. U některých modelů můžeme najít dokonce časovač. Vysokou rychlostí se mohou tříštivé nože snadno zahřát a káva se pak může při mletí spálit. Také dochází k nerovnoměrnému rozmělnění kávových zrn.

Tříštivý mlýnek je k dostání výlučně v elektrické podobě, má dlouhou životnost, snadno se čistí a jeho pořizovací cena není vysoká. Kromě mletí kávy může být využitý i k mletí ořechů, bylinek, nebo koření. Pokud byste mleli i jiné suroviny než jen kávu, mějte na paměti míchání vůní, kterých se z útrob mlýnku nemusíte snadno zbavit.

Hrubost mletí kávy

To, jak moc a jakým způsobem je káva namletá, ovlivňuje její výslednou chuť a aroma. Nastavení hrubosti mletí je tedy důležitým parametrem. Většina mlýnků má až několik stupňů nastavení, včetně těch ručních. U elektrických mlýnků stačí pouze na displeji, či pootočením knoflíku, nastavit rozsah mletí a u ručních mlýnků se nastavuje hrubost manuálně pomocí šroubku nebo jiného utahovacího mechanismu. Běžně se pohybuje nastavení v rozmezí 1-24 stupních. Můžete se však setkat i s modely, které mají desítky stupňů mletí.

Hrubost mletí kávy se také odvíjí od její přípravy. Jiná hrubost je při použití v kávovaru, jiná při použití v moka konvičce nebo french pressu. Obecně se velmi hrubé mletí používá při přípravě kávy ve french pressu, střední mletí u moka konvičky a jemné mletí u espressa.

Vzhled a materiál

I vzhled může hrát při výběru roli, zejména pak pokud chcete mít mlýnek vystavený na kuchyňské lince. Elektrický mlýnek je většinou vyrobený z nerezové oceli, černých plastů s průhlednými dózami a tvarem připomíná často stolní mixér. U ručního mlýnku se můžete setkat s různými variantami. Vždy je vybavený páčkou, která se nachází na vrchu nebo z boku mlýnku. Materiál ručního mlýnku může být plastový, skleněný nebo i dřevěný s kovovými doplňky.

Na trhu lze najít i retro mlýnek na kávu, který může být zajímavou funkční dekorací vaší kuchyně. Dejte si však při koupi retro mlýnku pozor na to, aby se jednalo o opravdu funkční produkt, nikoliv o pouhou dekoraci.

Kapacita nádob

Kapacita nádob se odvíjí od velikosti mlýnku. Elektrický mlýnek na kávu má podstatně větší kapacitu než mlýnek ruční. Promyslete tedy, pro kolik osob plánujete běžně kávu připravovat, s rostoucí kapacitou jsou samozřejmě i větší rozměry a hmotnost.

Udává se, že na jeden šálek kávy je potřeba cca 8 g mleté kávy, záleží ale samozřejmě na typu připravovaného nápoje. Ruční mlýnek na kávu má nádobky na zrnkovou i mletou kávu malé, většinou cca pro 2 až 4 šálky kávy. Elektrický mlýnek je vybaven zásobníkem na zrnkovou kávu cca od 50 g do 400 g a úměrně tomu je velká i nádoba na mletou kávu. Výhodou je, pokud je možné namletou kávu v nádobce uzavřít víčkem a uskladnit.

Některé profesionální modely mají dokonce možnost namlít kávu přímo do páky kávovaru. V tomto případě tedy nedochází k žádnému skladování kávy v zásobníku, ale namletá káva se ihned zpracovává v pákovém kávovaru.

Údržba a příslušenství

Jako každý spotřebič, tak i kávomlýnek by se měl udržovat a čistit. Kávová zrna během mletí uvolňují oleje a prachové částice, které se v mechanizmu usazují, mohou plesnivět a ovlivnit tak chuť další mleté kávy.

Mlýnek na kávu by se měl čistit ideálně po každém použití. Mlýnek na kávu s tříštivými noži má údržbu snadnější než mlýnek na kávu s kameny, nicméně určité modely však mají možnost kameny snadno a rychle vyjmout. Některé značky nabízí také náhradní mlecí kameny či několikaletou záruku v případě jejich otupění.

K čištění se používají nejčastěji kartáčky a štětečky, kterými vyčistíte kávový prach a některé modely je mají v rámci svého příslušenství. Můžete také použít čistící granule, které kameny vyčistí ještě o něco důkladněji.