Obsah
Káva patří k nejrozšířenějším a nejoblíbenějším nápojům po celém světě a připravuje se na desítky způsobů. Základ tvoří zrnková káva, ze které se procesem vyrábí instantní káva (rozpustná). Nepražená zelená káva má zcela odlišnou chuť, zatímco cibetková káva patří k těm nejdražším kávám na světě. Dobrá káva je do velké míry závislá na chutích každého jedince a její správné přípravě, i přes to se však dá nejkvalitnější káva od méně kvalitních poznat podle určitých kritérií.
V tomto průzkumu vám přinášíme podrobný přehled nejlepších káv na trhu, vybraných na základě kombinace klíčových faktorů. Při hodnocení jsme vycházeli nejen z vlastních zkušeností a degustací, ale také z výsledků zahraničních testů a analýzy ověřených recenzí zákazníků. Mezi hlavní hodnocené faktory patřila kvalita chuti, čerstvost zrn, původ kávy, způsob pražení a poměr ceny a kvality.
TOP 3 kávy, které doporučujeme:
Lavazza Qualitá Oro – Kvalitní zrnková káva s oceněním Produkt roku kombinuje šest odrůd kávy arabika ze Střední a Jižní Ameriky. Je středně pražená a má intenzivní chuť i aroma. Vhodná je pro přípravu všech druhů káv, kterým dodá ovocné tóny květin. Illy Espresso Classico – Středně pražená mletá káva je ideální na espresso, cappuccino i latte macchiato. Má typickou vyváženou a silnou chuť s aroma květin, čokolády i karamelu. Dodávána je v praktické plechové dóze, která udrží dobře aroma. Gourmet Káva Kuba Lavado – Zrnková káva 100% Arabiky odrůdy Bourbon má stupeň pražení City+ a samotná zrna pocházejí z Kuby. Má nezaměnitelnou jemnou a sladkou chuť s nulovou aciditou, kterou doplňují tóny hořké čokolády, karamelu a ořechů.Nejlepší zrnková káva
Pořadí | Vzhled | Produkt | Hodnocení | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Lavazza Qualitá Oro | ⭐ 97 % | ||
TOP 2 | DeLonghi Kimbo Espresso Classic | ⭐ 94 % | ||
TOP 3 | Pellini Top Arabika | ⭐ 92 % | ||
TOP 4 | Vergnano Espresso Bar | ⭐ 87 % | ||
TOP 5 | Lucaffé Mr. Exclusive | ⭐ 84 % |
Nejlepší mletá káva
Pořadí | Vzhled | Produkt | Hodnocení | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Lavazza Dek | ⭐ 87 % | ||
TOP 2 | Illy Espresso Classico | ⭐ 91 % | ||
TOP 3 | Dallmayr Prodomo | ⭐ 83 % |
Nejlepší pražená káva
Pořadí | Vzhled | Produkt | Hodnocení | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Beansmiths Brazil Diamond | ⭐ 96 % | ||
TOP 2 | Gourmet Káva Kuba Lavado | ⭐ 93 % | ||
TOP 3 | Zlaté Zrnko Káva Emílie | ⭐ 91 % |
Nejlepší instantní káva
Pořadí | Vzhled | Produkt | Hodnocení | Aktuální cena |
---|---|---|---|---|
TOP 1 | Davidoff Espresso 57 instant | ⭐ 85 % | ||
TOP 2 | Cafédirect BIO | ⭐ 76 % |
Co zvážit před nákupem
Je nejlepší zrnková káva do kávovaru?
Nejlepší kávy z kávovaru docílíte právě se zrnkovou kávou. Automatické kávovary mají zabudovaný mlýnek, díky kterému je každá káva připravena z čerstvě namleté zrnkové kávy. S použitím pákového kávovaru je nutné kávu nejprve namlít v externím mlýnku. Káva do kávovarů musí být čerstvá a měla by být upražena intenzivněji. Vyniknou příjemně hořké tóny, chuť je bohatá a výrazná. Použít lze espresso směs či jednodruhovou kávu.
Jaký je žebříček nejkvalitnější kávy?
Výběr kvalitních káv jsme zahrnuli do našeho článku, který shrnuje nejlepší světové výrobce káv i různé druhy. Nejkvalitnější běžně dostupná káva je odrůdy Arabika, která se pěstuje ekologicky na kontrolovaných plantážích a u které je pečlivě kontrolován celý proces zpracování. Mezi výjimečné a současně nejdražší kávy na světě patří cibetková káva Kopi Luwak, nebo sloní káva.
Jaká je nejlepší káva na českém trhu?
V dnešní době se dováží zcela běžně i na český trh ta nejkvalitnější káva, která na světě existuje. Určit jednu značku nebo jeden typ/druh není možné kvůli rozdílným chutím každého jedince. Nejlepší káva je však čerstvě pražená, ideálně pokud je pražena až v České republice. Její kvalitu významně ovlivňuje i proces před pražením, na který dohlíží renomované organizace zmíněné v článku.
Jaké jsou nejlepší značky kávy?
Mezi nejoblíbenější značky a výrobce káv patří Lavazza, Segafredo, Lucaffé, Mövenpick, Illy, Dallmayr nebo Davidoff. Nenároční spotřebitelé oceňují také Lidl kávu, která se prodává pod jejich privátními značkami a má dobrý poměr cena/výkon. Zpravidla velmi kvalitní kávu mají lokální pražírny, kterých je jen na našem území několik.
Jaká je nejlepší mletá káva na turka?
Vybírejte kvalitní výběrovou kávu s garancí dobré chuti a aroma. Sledujte čerstvost, neměla by být pražená před více než 3 měsíci. Měla by být světle nebo středně upražená a namletá najemno, zalévá se horkou vodou o teplotě 92 až 95 °C. Kávová sedlina by se měla po 4 minutách louhování scedit, aby nedráždila žaludek a játra.
Arabica vs Robusta a směsi
Káva je získávána ze dvou různých odrůd kávovníku, přičemž mezi oběma odrůdami jsou značné rozdíly. Arabica má příjemné aroma s jemně kyselou chutí, Robusta obsahuje více kofeinu a je hořčejší. Oblíbené jsou také směsi obou odrůd.
Arabica
Je nejoblíbenějším druhem kávy pocházející z kávovníku arabského a tvořící 70 % světové produkce kávy. Pěstuje se především v Jižní a Střední Americe a v oblastech severovýchodní Afriky ve vyšších nadmořských výškách. Její pěstování je náročné, rostlina není odolná proti škůdcům.
Zralé plody z keříků odpadávají a snadno dochází ke znehodnocení. Arabika je dělena na další odrůdy, kterých je více než 80. Mezi nejznámější patří odrůdy Typica, Bourbon, Catuai, Caturra, Maragogype, Mundo Novo či Catimor. Natrefíte buď na směsi Arabiky nebo na jednodruhovou kávu, to však spíše ve specializovaných obchodech. Náročnost pěstování se odráží ve vyšší pořizovací ceně.
- Má intenzivní, jemně kyselou chuť a příjemné aroma, díky vyššímu obsahu cukru, tuků a vitamínů.
- Lze vybírat z pestré nabídky chutí a aromat, připomínající bylinky, čokoládu, ovoce, koření nebo květiny.
- Obsahuje dvakrát až třikrát méně kofeinu než Robusta (1,2 až 1,5 %).
- Pěstuje se v nadmořské výšce 600–2200 metrů.
- Kávovník arabský plodí až po pěti letech.
- Káva je sbírána ručně z důvodu opadávání bobulí z keřů.
- Zrnko je protáhlé a plošší, rýha je zakřivená.
- Jejím největším producentem je Brazílie, na druhém místě je Kolumbie.
Robusta
Její pěstování je méně náročné, proto je levnější než Arabica. Kávovník statný (robustní) je odolnější vůči škůdcům a plísním a není náročný ani na nadmořskou výšku. Více mu však vyhovuje vlhké a teplé podnebí v nížinách. Kávová zrna z něj samovolně neopadávají, proto je pro sběr možné použití strojů. Robusta je vhodná do směsí, nejčastěji pro přípravu silného espressa.
- Je známá pro svou hořkou a výraznou chuť.
- Má vysoký obsah kofeinu, 2x až 3x vyšší než Arabica (2,2 až 2,7 %).
- Pěstuje se v nadmořské výšce 0-800 metrů ve vlhčím a teplejším podnebí.
- Kávovník statný plodí již po 2-3 letech.
- Sklizeň je možná i za pomoci strojů.
- Zrnko je menší a kulatější, rýha je rovná.
- Nejvíce se pěstuje ve Vietnamu.
Směsi
Smícháním Arabiky a Robusty vzniká vyvážená chuť obou odrůd. Nejčastěji má větší podíl ve směsi Arabika, Robustu je obsažena z 10 až 40 %. Robusta kávě dodává pevnou cremu a intenzitu, což je důležité především u káv připravovaných s mlékem (cappuccino, caffe latté). Setkáte se také se směsmi několika odrůd Arabik, jejichž pražiči si hrají s jednotlivými aromaty a chutěmi, čímž často docílí dokonalé vyváženosti.
Speciální káva
Arabica a robusta se dále různě upravují, čímž vznikají speciální kávy. Poměrně nevšední je pak cibetková káva nebo sloní káva.
Káva bez kofeinu
Bezkofeinová káva se vyrábí z odrůd Arabica i Robusta, přičemž výrobci z kávy odstraní kofein různými procesy. Je vhodná pro osoby, které kofein z určitého důvodu nesmí konzumovat. Dekofeinizace se provádí u zelených zrn před pražením. Podle evropské legislativy nesmí zrnková bezkofeinová káva obsahovat více než 0,1 % kofeinu a maximálně 0,3 % u kávy instantní.
- Chemický proces odstranění kofeinu – Levnější způsob. Může ovlivnit výslednou chuť kávy kvůli chemikáliím, které v ní zůstanou. Existují tři metody, pomocí Etyl acetátu, oxidu uhličitého nebo s použitím methylenchloridu.
- Švýcarský vodní proces – Ze zrn dlouhodobě máčených ve vodě se uvolňuje kofein. Voda se přefiltruje přes uhlík, který vstřebává kofein, ale často bohužel i aroma.
Zelená káva
Jedná se o nepražená kávová zrna. Chuť se zdaleka nepodobá pražené kávě, ale spíše zelenému čaji, oříškům, máku nebo cereáliím. Zelená zrna jsou tvrdá, a proto se obvykle prodávají namletá. Jedná se o zdravější variantu kávy a pije se při hubnutí, protože má dobrý vliv na metabolismus a zabraňuje vstřebávání cukrů. Může působit jako prevence proti srdečním chorobám nebo cukrovce. Nedává se do kávovaru, ale louhuje se v horké vodě jako čaj. Stejně jako pražená káva obsahuje kofein, který má povzbuzující účinky.
Výběrová káva
Výběrová káva by měla být nejlepší zrnkovou kávou, kterou si můžete běžně pořídit. Objektivně žádné parametry splňovat nemusí, musí však mít minimálně 80 bodů na 100 bodové škále subjektivního hodnocení, které je nejčastěji Cup of Excellence a česky se mu říká „cupingové skóre“.
Výběrová káva by měla mít dohledatelné informace o zemi i oblasti, kde byly zrna vypěstovány, o odrůdě, metodě zpracování, datumu sklizně i datumu pražení a další informace. Výběrová káva je drahá káva, pokud se tedy dostanete k podezřele levné zrnkové výběrové kávě, zvyšte svoji pozornost a zjišťujte si další informace. Častým nešvarem bývá dlouhá doba od pražení, která přirozeně snižuje kvalitu kávy.
Cibetková káva
Jde o vzácnou kávu, jejíž základ tvoří trus cibetky palmové nazývané také jako oviječ skrvnitý. Pochází z Filipín, dnes však žije téměř v celé Asii, v Africe i v jižní Evropě. Je masožravcem, přesto si ráda pochutná na kávových bobech, sní z nich sladkou slupku a zrna spolkne bez porušení. Vybírá si pouze zralé bobule.
V žaludku cibetky neporušená kávová zrna fermentují spolu s dalšími snědenými potravinami, což finálnímu produktu dodává originální chuť a vůni. Po sesbírání trusu se zrna důkladně omyjí, usuší a upraží jako klasická káva. Zrna kvašená v žaludku cibetky jsou po pražení olejnatější. Lidé často popisují chuť podobnou hořké čokoládě, karamelu či švestkám. Cibetková káva je označována indonéským názvem „Kopi Luwak”, má vysokou pořizovací cenu a narazíte na ni zřídka.
Sloní káva
Nazývá se jako Black Ivory Coffee. Princip je stejný jako u cibetkové kávy, liší se pouze způsobem trávení zrn, protože je slon na rozdíl od cibetky býložravec. Čerstvá káva je po vymytí, usušení a upražení velmi jemná s tóny muškátu a čokolády. Pořizovací cena je velmi vysoká, zhruba 50 tisíc Kč za kilogram. Setkáte se s ní například v luxusních asijských hotelech.
Vlastnosti
Za dokonalostí vašeho šálku kávy stojí několik zásadních vlastností.
Obsažené látky a účinky na zdraví
Káva obsahuje řadu prospěšných látek. Nejvýznamnější látkou je alkaloid kofein s povzbuzujícími účinky. Dále obsahuje dalších 200 různých látek, například sacharidy, bílkoviny či spoustu minerálních látek, včetně draslíku, železa, fosforu, hořčíku nebo vápníku. V kávě najdeme také kyseliny, polyfenoly či vitamíny.
- Zlepšuje výkon mozku – Kofein je nejvyužívanějším nootropikem a působí proti únavě, jedná se o tolerovanou návykovou látku. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 300 mg denně, což je asi 4 až 6 šálků kávy. Při přípravě kávy se začne uvolňovat až po cca 11 vteřinách, nejméně je ho tedy v ristrettu a v espressu, i když jsou tyto kávy chuťově výraznější. Naopak nejvíce kofeinu je v kávě připravované ve french pressu, kde se namletá zrna louhují několik minut.
- Působí proti astmatu – Zasluhují se o to aromatické výpary z kávy.
- Zlepšuje výkon u vytrvalostního typu sportu – Pít se má však pouze malé množství, které nedehydratuje tělo.
- Podporuje trávení – Díky zvyšování vylučování žaludeční kyseliny.
- Chrání tělo před šířením volných radikálů – Zajišťují to obsažené antioxidanty.
- Příznivě působí při Parkinsonově a Alzheimerově chorobě.
I když je káva spíše zdraví prospěšná, může při dlouhodobé konzumaci většího množství způsobovat nervozitu, nespavost, podrážděnost, nepravidelnou srdeční činnost, psychomotorický neklid a další. Každé tělo reaguje na pití kávy jinak.
Káva v těhotenství
Mnozí si myslí, že se káva při kojení nebo v těhotenství nesmí pít vůbec. Jeden až dva šálky denně miminku však neškodí. Je ale potřeba hlídat přísun kofeinu, který by mohl ve velké množství v začátku těhotenství způsobit i potrat. Maximální denní přísun kofeinu by měl být 150–200 mg a lepší je ho rozdělit do dvou šálků. Spousta maminek raději nakonec volí kávu bez kofeinu.
Kvalita
Nejlepší zrnková káva je obecně z prvního sezónního sběru, kdy má nižší obsah kofeinu. Farmáři ji mohou nazývat také jako výběrovou kávu. Taková káva by měla vždy uvádět jasný původ včetně oblasti, měla by být čerstvá, správně upražená, dostatečně opečovávaná a měla by projít testem kvality.
Takový test zrnkové kávy je hodnocen podle vůně a chuti (cuppingové skóre), přičemž výběrová káva by měla v testu mít minimálně 80 bodů. Dále by se měly na jejím obalu uvádět informace o sklizni, o farmáři, o konkrétní odrůdě kávy a nezbytností je také datum pražení. Káva je dnes oceňována také mnoha různými certifikacemi.
- UTZ, Bird friendly – Značí udržitelné zemědělství šetrné k životnímu prostředí.
- Fair Trade – Zaměřuje se na spravedlivé platební podmínky pro pracovníky na farmách.
- Direct Trade – Označuje se tak káva, kterou kupuje pražírna přímo od farmáře.
- Rainforest Alliance – Dohlíží na udělování certifikací farmám produkující tropické plodiny.
- The Italian Coffee Academy – Certifikát udělen italskou akademií prověřující jakost kávy.
- SCA CR (Specialty coffee association Costa Rica) – Zaměřuje se na výběrovou kávu a hodnotí její vlastnosti.
Chuť
Z každého druhu kávy je cítit něco jiného jak po čichu, tak chutí, i když není káva chemicky aromatizována. Je to dáno odrůdou, zemí původu, nadmořskou výškou, složením půdy i způsobem pražení. Různé kávy z jedné země původu mají proto podobnou chuť. Někteří výrobci chuť a vůni popisují na obale.
- Čokoláda – Její tóny má často káva z Latinské Ameriky.
- Karamel – Jeho nádech najdete v kávě z Peru nebo jiných jihoamerických kávách.
- Oříšky – Často je můžete cítit z kvalitní kávy ze Střední nebo Jižní Ameriky.
- Květiny – Spolu s citrusy jsou specifické pro kávu z Etiopie.
- Koření – Je specifické pro asijské kávy.
- Ovoce – Je cítit z káv z afrického kontinentu, Indonésie nebo z Jižní Ameriky.
- Dřevo – Ucítíte ho například z kubánské kávy spolu s tabákem.
Čerstvost
Zjistit dobu od pražení až po nákup sáčku není jednoduché především u levnějších káv. Zjišťovat byste ji měli u zrnkové kávy, kterou před přípravou sami namelete, přičemž byste se měli vyhnout kávovým zrnům s datumem pražení před více než 3 měsíci. Čerstvá káva je tak nejlepší z nějaké místní pražírny. Kvalitní zrnková káva si udržuje déle aroma i chuť, mletá káva je ztrácí velmi rychle. Pokud není na obale uvedeno datum pražení, najdete alespoň minimální datum spotřeby. Starší zrna nevoní výrazně, jsou mastná, po přípravě nepění a jdou špatně namlít.
Balení
Velkou roli v čerstvosti hraje správný obal, měl by být vzduchotěsný s jednocestným ventilem. Z kávy odvádí oxid uhličitý, ale nepouští do obalu vzduch. Zipové zavírání zvyšuje vzduchotěsnost a navíc je praktické, v kvalitním obalu káva neztrácí aroma a nepřijímá vlhkost či okolní pachy.
Země původu
Na obale kvalitní kávy byste měli najít zemi, kde byla káva pěstována. Více než 60 zemí má k pěstování kávy dobré podmínky, přičemž největšími producenty jsou Brazílie, Vietnam a Indonésie, kteří pěstují více než polovinu celosvětové produkce kávy. Dalšími významnými vývozci kávy jsou Kolumbie, Indie, Peru, Etiopie, Mexiko, Guatemala či Honduras.
Cena
Cena kávy nemusí vždy vypovídat nic o její kvalitě. Pořídit je možné 100 % Arabiku do 100 Kč, jinou za 500 Kč. Cenu ovlivňuje nejen způsob sběru, ale i certifikace či způsob pražení. Všímejte si také velikosti balení, které se prodává s gramáží 100 g až 1,5 kg. Kvalitní káva se obvykle prodává v menších baleních, aby si uchovala čerstvost, zatímco méně kvalitní kávy seženete ve velkém výhodném sáčku.
- Cena do 300 Kč – Spadají do ní kávy v supermarketech. Nejnižší ceny má jednodruhová Robusta, o něco dražší je směs 50 % Robusty a 50 % Arabiky. Za 300 Kč pořídíte spíše 100 % Arabiku, která často není prémiové kvality.
- 300 Kč – 1000 Kč – Za vyšší cenu se dá pořídit kvalitní 100 % Arabica, zelená káva, 250 g výběrové kávy z malých pražíren či kvalitní káva bez kofeinu. Za tuto cenu samozřejmě nakoupíte i velké balení kávy nižší kvality.
- Cena nad 1000 Kč – Za cenu v řádech tisíců lze koupit Arabiku prémiové kvality s několika certifikáty, kdy je důkladně kontrolováno každé zrno. V řádu tisíců Kč se prodává cibetková káva ve větším balení a jednoznačně nejdražší je sloní káva, která stojí až 50000 Kč za 1 Kg.
Stupeň pražení
Pražírny kávy nabízí kávu s různými stupni pražení. Odvíjí se od doby pražení a teploty v pražičce. Každý stupeň určuje jinou barvu a odráží se také v chuti a vůni kávy. Pražení se rozděluje do tří základních stupňů, přičemž některé pražírny používají své vlastní označení. Směsi se obvykle praží intenzivněji než jednodruhové kávy.
- Světlý stupeň – Praží se nejkratší dobu, po kterou se cukry se v kávě nestíhají rozpustit. Je vhodná pro přípravu kávy ve french pressu, aeropressu či v moka konvičce. Světle pražená káva vyniká ovocnou vůní a kyselejší chutí.
- Střední stupeň – Cukry v zrnech začnou díky delšímu pražení karamelizovat. Chuť je proto obohacena a vyniknou i zvláštní znaky jednotlivých odrůd. Používá se do překapávače na kávu.
- Intenzivní stupeň – Tmavě upražená káva zůstala v pražičce delší dobu. Chuť je díky tomu bohatá, výrazná a plná. Nepřehlédnete příjemně hořké tóny karamelu, oříšků nebo čokolády. Je to ideální káva do automatického kávovaru či pákového, ale také do moka konvičky.
Hrubost namletí
Pro každý způsob přípravy je vhodná jiná hrubost kávy.
- Velmi jemné namletí – Používá se pro přípravu kávy v džezvě.
- Jemné mletí – Mele se tak zrnková káva na espresso nebo na českého turka.
- Středně hrubé namletí – Lze použít pro kávu připravovanou v moka konvičce.
- Hrubé namletí – Používá se do překapávacího kávovaru nebo dripperu.
- Velmi hrubé mletí – Je vhodné pro použití do french pressu.